image_rotator

InZad

line_rotator

Inkubator

05.07.2023 Izvor: Inovativni Zadar

Predstavljamo: Constigo grupa naši su novi stanari!

Mladi tim inženjera spaja građevinu i nekretninski biznis na potezu od Rijeke do Zadra. 

 

5 of a kind! Čvrsta zadarsko - riječka veza počiva na osovini strojarstvo-građevina a sačinjavaju je suosnivači Jure Stošić i Gabrijel Peroli koji su snove o vlastitom biznisu „ziđali“ još od zagrebačkih studentskih dana. U prvoj petorci još su i kumpanji; Petar Dijak, Nikolina Vrdoljak i Branka Čule.

Moderan koncept tvrtke i inovativni modeli gradnje

Core business tvrtke je građevina a put do zadarskog inkubatora vodio je preko onog riječkog, gdje je i dalje ostao dio tima. Osvojili su nas svestranošću, posloženom poslovnom strategijom i jasnom vizijom budućnosti tvrtke koju u Zadru vodi Jure Stošić, dipl. ing. strojarstva.

„Cilj nam je pružiti klijentu kompletnu uslugu. Najčešće investitori žele „čistu sliku“ odnosno nekretninu spremnu za ulaganje i nekoga na koga će se potpuno osloniti. Mi smo s njima od samog početka, pronalazimo im odgovarajuće zemljište, kuću ili stan, nudimo ideju, izrađujemo projekt te se brinemo za njegovu realizaciju sve do samog kraja, odnosno do trenutka predaje „ključa u ruke“, kaže Stošić koji naglašava da je građevinski sektor danas usko vezan s tržištem nekretnina. Kupci, osobito stranci i ne znaju gdje bi kod nas bacili sidro, znaju samo da žele u Dalmaciju i da u šumi propisa i papirologije trebaju pouzdanog partnera.  Zato i funkcioniramo na relaciji Rijeka – Zadar i objedinjujemo toliko branši. Primjerice, kolega Petar Dijak je također inženjer građevine, Nikolina je diplomirala na Pomorskom fakultetu ali nam zlata vrijedi u marketingu a Branka je u poslu s nekretninama već 30 godina…“

Constigo u Zadru pokušava progurati nov i u Hrvatskoj malo poznat način gradnje koji se bazira na slaganju ekoloških drvo-betonskih i stiropor-betonskih blokova koji cjenovno odgovaraju klasičnoj gradnji betonom ili ciglom ali su „čišći posao“, bez vanjskih radova. „S izuzetkom što sve ide prilično brzo jer su blokovi dugi 120 centimetara pa se kuća može složiti praktički u 2 dana“, smije se Stošić kojemu su kao strojarskom inženjeru uža specijalnosti toplinski sustavi. Šuplji blok se puni betonom ali zahvaljujući prešanom drvu koje je u cijelosti eko proizvod, kuća zadržava toplinu i što je najvažnije, diše! Premijeru će ova gradnja imati u Rtini gdje je u pripremi realizacija jedne vile koja će biti prvi objekt na potezu od Rijeke do Dubrovnika izgrađen blokovima od prešanog drva i funkcionirat će kao pasivna kuća.

Građevina su projektiranje i nadzor ali i briga gdje ćeš smjestiti radnike…

U Constigu su vrlo brzo shvatili da se novac u Hrvatskoj ne vrti samo u građevinskom sektoru već i oko njega. Osmislili su stoga pozadinski biznis – specijaliziranu uslugu smještaja i prehrane za radnike. „Građevinske firme s kojima surađujemo imaju veliki problem sa smještajem radne snage, osobito one iz inozemstva. Mi stvaramo mrežu iznajmljivača koji imaju manje atraktivne nekretnine, koje ne idu u turistički najam i o kojima nemaju vremena brinuti. Preuzimamo kompletan property menagment takve nekretnine i rješavamo investitoru jedan od gorućih problema u branši danas.“  

Stošiću koji je nakon studija u Zagrebu težio povratku u Zadar, ured u Inkubatoru bio je zrno prevage. „U današnja vremena, dobiti poslovni prostor praktički besplatno, za nekoga tko tek pokreće biznis, je neprocjenjiv vjetar u leđa. Inkubator pruža mogućnost međusobnog pomaganja i nadopunjavanja. Primjerice, surađujemo sa susjednim uredom u kojemu je kolega geodet ali i sa njegovom djevojkom arhitekticom koja nije korisnik inkubatora ali su se stvari zgodno posložile.“  

Gdje se vide za 5 godina?

„Nadamo se da ćemo za 5 godina, kad izađemo iz inkubatora, imati etabliranu tvrtku sa sjedištem u Zadru i inženjerskim odjelom u Rijeci. Želja nam je u širem centru grada izgraditi modernu poslovnu zgradu koja, po našem mišljenju, Zadru nedostaje. Premda Zadar ima nekoliko poslovnih objekata, iz nekog razloga ljudima nisu privlačni i većinom zjape prazni ili nedovoljno iskorišteni. Naš bi poslovni objekt osim atraktivnog izgleda i funkcionalno bio po mjeri Zadrana, osobito Zadranki. Tako da je jednoj poslovnoj ženi sve na dohvat ruke odnosno da unutar takvog objekta ima sve što joj treba za praktičan spoj obiteljskog i poslovnog života, urede, trgovine, zabavne i razne druge sadržaje“, kaže Stošić.

Optimizam, stručnost i hrpa pozitivne energije kojima obiluje ova mlada ekipa, uz mali poguranac tima iz inkubatora, vjerujemo, odličan su temelj za uspjeh i sretan epilog još jedne poduzetničke priče. Sretno Constigo!