image_rotator

InZad

line_rotator

Inkubator

22.09.2016 Izvor: Portal Potraga

Helmholz Sistemi: U Zadru s domaćim stručnjacima otvoren jedini razvojni ured

U novom članku portala Potraga saznajte kako se njemačka tvrtka odlučila na otvaranje razvojnog ureda u Zadru. 

 

U Inovativnom Zadru zatekli smo Helmholz Sisteme, zadarsku podružnicu tvrtke iz Njemačke koja proizvodi komponente za automatizaciju i industrijsku elektroniku.

I dok prodajne predstavnike imaju diljem svijeta, upravo je u „poduzetničkom inkubatoru" od 2014. godine smješten jedini razvojni ured ove njemačke tvrtke. Zašto Zadar, odgovor nam je dao dizajner softwara Ivan Ignac.

-Vlasnik ljetuje u Zadru, svidjelo mu se ovo podneblje i ljudi. Čuo je da su u Hrvatskoj pametni mladi inženjeri i dobri radnici, sa osmijehom nam je prepričao dodajući kako je dijelom riječ i o racionalizaciji troškova u odnosu na njemačke uvjete.

Ideja o useljenju podružnice u centar poduzetništva na Novom Bokanjcu bila je njegova.

-Poslali smo upit i u roku dva tjedna dobili ured. Inovativnom Zadru se svidjela tehnološka narav tvrtke i svi su nam izašli u susret, rekao je Ivan.

Dvije godine od otvaranja ureda, posao se širi i Helmholz Sistemi broje 6 djelatnika, a i dalje su u potrazi za novim kvalitetnim kadrom. Trenutno su u potrazi za Linux developerom, no kako kažu, ovaj sektor je jedan od rijetkih u kojem nedostaje radne snage. 

- Programeri većinom odlaze u Zagreb ili pak vani. Ne znam zašto se teško odlučuju za Zadar, meni je dolazak ovdje bio pun pogodatak, kazao nam je Patrik Žufić, koji se u Zadar doselio iz Zagreba.

Prije sjedanja za radni stol u Zadru, djelatnici odlaze na edukaciju u Njemačku, odnosno u "Automation valley" u Nürnbergu. U svjetskom centru proizvodnje komponenata smještene su vodeće tvrtke, poput primjerice Siemensa.

Klijenti Helmholz Sistema su proizvođači strojeva, od tvrtka koje proizvode aparate za punjenje pića do onih u autoindustriji. U ponudi imaju i sustave za povezivanje mreža. Tržište je većinom strano pa tako komponente zadarskog ureda koriste tvrtke od Azije do Amerike.

-U tijeku je četvrta industrijska revolucija i mi smo u to uključeni, zaključio je Ivan.

Natječaj za posao tvrtke Helmholz Sistemi oglašen je na portalu Potraga, pronađite ga na linku.